Es Neked mit jelent a joga

És Neked mit jelent a jóga?

„A jóga egy aranykulcs, kinyitja a békéhez, a nyugalomhoz és az örömhöz vezető ajtót.” /B.K.S. Iyengar/

Tapasztaltad már?

Amikor egy súlyos és szürke hétköznap után bemész egy jógaórára és mintha megszűnne az idő. Mintha teljesen kivonódnál mindenből. Csak Te vagy és a tapasztalásod.

Végre magadra figyelhetsz, megélheted a jelen pillanatot. És ezáltal megállítod az időt.

Kivonod magad mindenből. Nem csak térben, helyileg, hanem időben is.

Nem is biztos, hogy észreveszed. Csak megtörténik veled. Mert hagyod megtörténni.

A jóga gyakorlása több szinten hat. És ez a legértékesebb benne. Holisztikusan, a test-lélek-szellem egységében tesz rendet, az energiarendszerünket harmonizálja.

Ha átadod magad a jógagyakorlásnak, ha ott vagy a tudatoddal, vagyis a figyelmeddel, csak még inkább fokozhatod ezt a hatást. Hiszen ahol a figyelem, ott az energia.

Ez a jóga lényege.

Az ebben való fejlődés, az önismeret, saját jólléted megteremtése, saját belső erőd felfedezése és kibontakoztatása.

Itt nem számít, hogy milyen testi adottságokkal rendelkezel, sportos alkat vagy-e, mennyire karcsú vagy szép a tested. Ezek számítanak itt a legkevésbé. Mert itt tényleg csak Te számítasz. Az a Te, aki nem a külsőd. Aki tényleg Te vagy.

Ha másért nem, ennek megtapasztalásért érdemes elkezdeni jógázni.

És onnantól kezdve minden megváltozik. Te és az életed. Az életedre való ráhatásod. A tapasztalásaid, a figyelmed. És így minden.

Vélemény, hozzászólás?

További blogcikkek

Jógaoktatói bemutatkozás

A jóga számomra az az ösvény, ami segít megtartani a középpontomban, biztosítva ezáltal az élet minden területére kiterjedő harmóniát.
Saját gyakorlásomban a jógázást követő belső megnyugvás és kiegyensúlyozottság megtapasztalása hajt, mint egyfajta hasznos függőség élmény.

Tovább »

A mélyből a magasságba

Sötét volt. Régóta, hosszan elhúzódó sötétség. Az apró kis mag a földben pihent. Senki sem tudta létezését. Ő sem tudta, hogy számíthat-e bármi változásra, hisz már oly régóta tartott ez a hűvös, nyirkos és sötét állapot. De mintha tudta volna… érezte az erőt magában. Még hozzáférni ugyan nem tudott, de mélyen belül hitte… hitte és érezte, hogy több van benne.

Tovább »
31 napos kihívás a jóllétért

30+1 napos kihívás a Jóllétért

Március – az ébredő természet ideje, a tavasz első hónapja.
Elindult egy kampány a weboldalhoz kapcsolódó közösségi média felületeken „30+1 napos kihívás a Jóllétért” címszóval.

Tovább »
A megadás állapota_tengerpart

A megadás állapota

Van az úgy, hogy bármennyire is szeretnéd, nem megy. Eltervezted, megálmodtad, mit és hogyan fogsz tenni, komplett folyamat, érzéshalmaz van a fejedben róla, de valahogy hiába. Valami miatt mégis ellenállsz, valami miatt mégsem tudsz beleállni, valami a teljesítés útjában áll. Pedig a felszínen te úgy szeretnéd… megtenni, érezni, együtt áramolni, benne lenni. De éned valamely része mégis behúzta azt a bizonyos kéziféket. Megállj-t parancsol. Mit teszel ilyenkor?

Tovább »
Létezés a jelenben - erdő

Létezés a jelenben

Miért fontos a jelen pillanatban létezni és hogyan lehetséges ez?

Ha belegondolsz… hol is vannak a problémáink?
A múltban és a jövőben.
Elménk vagy egy múltbeli történésen pörgeti magát, vagy pedig egy jövőbeli eseményhez kapcsolódik már. Folyton tervez, elemez, prekoncepciókat gyárt…

Tovább »