A megadás állapota_tengerpart

A megadás állapota

Van az úgy, hogy bármennyire is szeretnéd, nem megy. Eltervezted, megálmodtad, mit és hogyan fogsz tenni, komplett folyamat van a fejedben róla, de valahogy hiába. Valami miatt mégis ellenállsz, valami miatt mégsem tudsz beleállni, valami a teljesítés útjában áll. Pedig a felszínen te úgy szeretnéd… megtenni, érezni, együtt áramolni, benne lenni. De éned valamely része mégis behúzta azt a bizonyos kéziféket. Megállj-t parancsol. Mit teszel ilyenkor?

Erőlteted?

Dühöngsz és tombolsz?

Belekényszeríted magad csak azértis?

Ezt is lehet, persze. Hogy jólesik-e az már más kérdés. Oly sok minden nem esik jól, mit számít még egy újabb tétel?!… Belefér? Ez is? Meg egy újabb és újabb tétel? És mégis meddig?

Mikor mondod azt, hogy elég…? Mondod egyáltalán, legalább néha?

Talán sokszor nehéz kimondani azt, hogy NEM. Oly sokszor várják el azt, hogy azt mondd: persze, hogyne, igen, természetesen. És lehet, hogy senki nem kérdezi meg, hogy: ez Neked is jó így? Talán Te sem kérdezed meg magadtól.

Aztán amikor meg végre képes vagy nem-et mondani, elkezded magad jól érezni. Erőre kapsz. És megint túlzásba esel, mert azon kapod magad, hogy mostanában túl sok mindenre mondtál nemet. Kösz, de nem. És hadd ne kelljen magyarázkodnom. És nem is kell.

Egy a lényeg szerintem: legyen harmóniában a válaszod önmagaddal. Nem az egóddal, hanem Veled. Ott benned az érzéseiddel, a belső hangoddal, ott a szívedben.

 

Mondod néha magadnak, hogy: jó, legyen…? Oké, engedem…? Engedem, hogy most ne legyen semmi. Engedem, hogy ne most döntsek erről. Legyen most az, hogy időt adok ennek, hogy időt kérek, hogy időt adok magamnak. Elengedem a görcsösséget, az akarást. Csak hagyom, hogy legyen.

Mit történik ilyenkor? Általában ha hagyom, akkor előbb-utóbb feloldódik.

„A szenvedés addig szükséges, amíg rá nem jössz, hogy szükségtelen.”

“Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb. Ez a megvilágosodás.”

“Ha pedig valóban nem tehetsz semmit az itt és most megváltoztatására, és nem is tudsz kilépni a helyzetből, akkor minden belső ellenállásodat szélnek eresztve fogadd el a szituációt teljesen! (…) Ezt nevezik megadásnak. A megadás nem gyöngeség! Hatalmas erő van benne!”

/Eckhart Tolle/

 

Vélemény, hozzászólás?

További blogcikkek

Jógaoktatói bemutatkozás

A jóga számomra az az ösvény, ami segít megtartani a középpontomban, biztosítva ezáltal az élet minden területére kiterjedő harmóniát.
Saját gyakorlásomban a jógázást követő belső megnyugvás és kiegyensúlyozottság megtapasztalása hajt, mint egyfajta hasznos függőség élmény.

Tovább »

A mélyből a magasságba

Sötét volt. Régóta, hosszan elhúzódó sötétség. Az apró kis mag a földben pihent. Senki sem tudta létezését. Ő sem tudta, hogy számíthat-e bármi változásra, hisz már oly régóta tartott ez a hűvös, nyirkos és sötét állapot. De mintha tudta volna… érezte az erőt magában. Még hozzáférni ugyan nem tudott, de mélyen belül hitte… hitte és érezte, hogy több van benne.

Tovább »
31 napos kihívás a jóllétért

30+1 napos kihívás a Jóllétért

Március – az ébredő természet ideje, a tavasz első hónapja.
Elindult egy kampány a weboldalhoz kapcsolódó közösségi média felületeken „30+1 napos kihívás a Jóllétért” címszóval.

Tovább »
A megadás állapota_tengerpart

A megadás állapota

Van az úgy, hogy bármennyire is szeretnéd, nem megy. Eltervezted, megálmodtad, mit és hogyan fogsz tenni, komplett folyamat, érzéshalmaz van a fejedben róla, de valahogy hiába. Valami miatt mégis ellenállsz, valami miatt mégsem tudsz beleállni, valami a teljesítés útjában áll. Pedig a felszínen te úgy szeretnéd… megtenni, érezni, együtt áramolni, benne lenni. De éned valamely része mégis behúzta azt a bizonyos kéziféket. Megállj-t parancsol. Mit teszel ilyenkor?

Tovább »
Létezés a jelenben - erdő

Létezés a jelenben

Miért fontos a jelen pillanatban létezni és hogyan lehetséges ez?

Ha belegondolsz… hol is vannak a problémáink?
A múltban és a jövőben.
Elménk vagy egy múltbeli történésen pörgeti magát, vagy pedig egy jövőbeli eseményhez kapcsolódik már. Folyton tervez, elemez, prekoncepciókat gyárt…

Tovább »